woensdag 29 januari 2014

Aan de wandel

Zitten we de ene dag in Chiang Mai in de meest luxeuse tenten, de andere dag stappen we de jungle in en zien weer het ware leven hier. Er lopen mannen met kapmessen en katapults, want de middagpot wordt nog in het bos vergaard. Men kapt bamboespruiten uit de grond of plukt blaadjes van planten of bomen. Ook wordt er wel een vogeltje uit de boom geschoten, maar de vleesconsumptie is klein. een handjevol gehakt vlees bij de rijst is voor een gezin voldoende. van het groenvoer wordt een ,,prik,, gemaakt, pepers vermengd met kruiden en wat blaadje, mieren of dikkoppies is een lekkernij. Bij feestelijke gelegenheden wordt een varken geslacht, die in een kot achter het huis gehouden wordt. soms horen wij in alle vroegte de vrouwen met een houten stamper het voer in een trog klein stampen. als het beest geslacht is, wordt het verdeeld onder de buren en familieleden en dit wisselt dan.
Eerst lopen we door de groentevelden, daarna een stroompje over en belanden op wat terrasvormige rijstakkers die geoogst zijn. In de regentijd wordt er weer rijst aangeplant.
Nu lopen er buffels die de stoppels afgrazen. De volgende hindernis is een brede stroom waar keien in liggen als ,,stepstone`s,, Dan duiken we de wildernis in, waar prachtige hoge rechte bomen zijn met grote zaden, ook de onderbegroeiing is tropisch, met bizondere wasachtige bloemen.
Na weer een rivier komen wij weer in de bewoonde wereld, waar we bij een meditatiecentrum een vegetarische lunch voorgeschoteld krijgen, zo uit de tuin. OOk zijn er oesterzwammen bij, die op samengeperste houtmot groeien. Tons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten