zondag 12 december 2010

Wollebol

Iedere winter zie ik ze weer zitten in de dennenbomen. Deze wollige witte bollen en ik zeg tegen een ieder die er naar vraagt, dat er rupsen in zitten. Maar helemaal zeker ben ik er niet van, want ze overwinteren ook dik onder nul en in het voorjaar komen de rupsen eruit. Maar kunnen deze kleine rupsjes dan overleven in de kou? Wie kan mij hier het antwoord op geven?
En het is niet een enkele bol toevallig bij ons in de tuin. Nee bijna iedere den heeft er èèn. Het geeft wel een mooi natuurlijk Kerst-versier-gevoel. Wel even erbij denken dat de meeste een meter of 10 hoog zitten.
Tons

5 opmerkingen:

 1. Hé Tante!!!! Ik was u even kwijt, maar zie dat u weer een nieuw blog hebt, zal het gelijk even aanpassen. En, hoe gaat alles daar in het verre Frankrijk? Is Tokke alweer een beetje opgeknapt?
  Bijzonder bouwwerkje daar boven in die boom, zijn vast echte franse rupsen, heb het hier nog nooit gezien tenminste!
  Lieve groetjes nichtje Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nooit gezien zoiets!

  Zou dat alleen bij jullie in Frankrijk zo zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi ToTo,
  Dit zijn de spinsels v.d. z.g.processierups.
  Ze worden gelegd door een kleine nachtvlinder.
  De rupsen brengen in deze nestjes de winter door.Bij ons is een variand hiervan bekend als de eikenprocessierups met de irriterende brand-haren. Met name in het voorjaar berucht. In
  La France zijn in sommige streken jagers aktief om ze uit de bomen te schieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is inderdaad een dennenprocessierups nest.
  Zitten alleen in dennen zelden in sparren.

  In het voorjaar gaan ze lopen, de wegwaaiende brandharen veroorzaken een enorme jeuk, deze zijn ook na lange tijd nog actief. Erg naar spul.

  Als het lukt tak met nest afknippen en het nest verbranden. Met schieten wordt het nest beschadigd zodat de rupsen doodvriezen.

  Ik heb er zelf op de laatste dag voor vertrek nog een uit de boom geknipt. Gelukkig kon ik daar redelijk goed bij. Meestal zitten ze hoog.

  Hartelijk groet !!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat bijzonder! Overigens, als je in een omgeving woont met veel groen om je heen, loop je een grote kans dat je last krijgt van boktor. Mocht dit het geval zijn, is dit de oplossing: boktor

  BeantwoordenVerwijderen